Bosbrand Israël bijna onder controle

De bosbrand in Israël wordt zondag mogelijk onder controle gebracht. Het gaat echter nog dagen duren voordat de brandhaarden zijn geblust, zegt een woordvoerder van de brandweer. Een Amerikaans blusvliegtuig, een Boeing 747 met bijna 76.000 liter water aan boord, kon zondag worden ingezet om het inferno het hoofd te bieden.

"Het ziet er nu beter uit. We zijn optimistisch", zei de brandweerwoordvoerder op een persconferentie.

De Israëlische politie pakte zondag twee broers op. De tieners worden ervan verdacht de brand door onzorgvuldigheid te hebben veroorzaakt. Israëlische media meldden dat de jongens de bosbranden per ongeluk hebben veroorzaakt toen een vonk oversloeg van een vreugdevuur of een waterpijp. De politie kon dit niet bevestigen. Hun tante ontkende op de radio dat de jongens iets met de grootste brand uit de Israëlische geschiedenis te maken hebben.

De bosbrand heeft zeker 41 levens gekost en brak donderdag uit in de buurt van Haifa, een van de grootste steden van Israël. Vanuit de hele wereld is op het Israëlische verzoek om hulp gereageerd. Eerder werd al bekend dat Nederland vier blushelikopters stuurt. Australië stuurt een team en ook Palestijnse brandweerwagens worden ingezet.

De Israëlische brandweer klaagt al jaren over onderbezetting en gedateerd materieel. Terwijl de Israëlische luchtmacht over zeer geavanceerd materieel beschikt, heeft de brandweer bijvoorbeeld geen enkel vliegtuig.


Bosbrand Israël bijna onder controle (Foto: Novum)