Doden door sneeuw en vorst in Europa

Vorst en sneeuwval hebben donderdag in Duitsland en Polen aan twaalf mensen het leven gekost en grote verkeerschaos veroorzaakt. In heel Europa bleven luchthavens dicht en werden vluchten geannuleerd.

In Polen kwamen tien mensen om het leven. Het totale aantal doden als gevolg van de kou liep hiermee op tot achttien, zei de politie. In Duitsland vielen twee doden, een 73-jarige man in Nedersaksen werd tijdens het sneeuwruimen geramd door een trein, terwijl een 18-jarige man in Baden-Württemberg door gladheid met zijn auto slipte en met een vrachtwagen in botsing kwam.

Het stadsbestuur van Berlijn hield 's nachts metrostations, gaarkeukens en verwarmde bussen open om daklozen een onderdak te bieden. Duizenden andere Duitsers zagen zich genoodzaakt in treinen te overnachten, omdat ze door het slechte weer waren gestrand of door een tekort aan hotelkamers.

Eén van de drukste luchthavens in Groot-Brittannië, Gatwick Airport, hield voor de tweede opeenvolgende dag de deuren gesloten. Zeshonderd vluchten kwamen hierdoor te vervallen. Ook Edinburgh Airport en City Airport in Londen bleven dicht. De luchthavens Heathrow in Londen, Schiphol, Charles de Gaulle in Parijs en Tegel in Berlijn annuleerden veel vluchten.

Door de sneeuwval raakten tevens veel wegen en spoorwegen verstopt. Duizenden automobilisten overnachtten in hun voertuig. Hogesnelheidslijnen in Duitsland, Frankrijk en Engeland liepen vertragingen op of vielen stil.