Zware spits door sneeuwval

Het verkeer moet donderdagochtend rekening houden met een zware spits wegens lichte sneeuwval. Hoewel er in de nacht van woensdag op donderdag minder sneeuw is gevallen dan verwacht in het midden en zuiden van het land, kan sneeuw die ook nog in de ochtendspits valt voor extra hinder zorgen, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Het gaat volgens de VID weliswaar om lichte sneeuwbuien. Als het echter lange tijd licht sneeuwt kan zich toch een behoorlijk sneeuwdek vormen, stelt de VID. "Omdat de sneeuw valt op een koud wegdek, zal deze lastig te bestrijden zijn. Dat betekent een grote kans op gladde wegen." De VID verwacht maximaal 350 kilometer file.

Maandag ontstond na sneeuwval de zwaarste avondspits ooit. De VID verwacht niet dat de sneeuw donderdagochtend tot een zeer zware of zelfs extreme spits leidt.

Rond 07.00 uur stond er bijna honderd kilometer file.

Update 09.03 uur

De sneeuw veroorzaakt donderdagochtend steeds meer oponthoud op de Nederlandse wegen. Rond half 9 meldde de ANWB ruim 500 kilometer aan files. Het verkeer rond Rotterdam staat zo goed als vast. Verder is het druk op de wegen in Brabant, Limburg en in Twente.

Er is goed gestrooid, meldde een woordvoerder van de ANWB, maar hier en daar zijn er nog wel gladde plekken op de snelwegen. Ook op de op- en afritten moet volgens hem voorzichtig worden gereden.