Noord-Korea dreigt opnieuw

Noord-Korea heeft opnieuw dreigende taal jegens Zuid-Korea geuit. Als Zuid-Korea niet ophoudt met zijn 'militaire provocaties' gaan de Noord-Koreaanse strijdkrachten over tot 'een tweede en een derde krachtige vergeldingsaanval', liet het regime in Pyongyang donderdag weten.

Het dreigement uit Pyongyang kwam nadat de woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak had gezegd dat extra troepen worden gestuurd naar de Zuid-Koreaanse eilanden bij de grens met het noorden. Bovendien staat er voor eind deze maand een gezamenlijke militaire zee-oefening met de Verenigde Staten gepland. Dergelijke oefeningen zijn het noorden een doorn in het oog.

Ondertussen wordt de druk vanuit Seoul en Washington op Beijing steeds groter. Zuid-Korea en de VS willen dat China Noord-Korea tot de orde roept. De Chinese premier Wen Jibao heeft de beide Korea's tot uiterste terughoudendheid gemaand.

Zuid-Korea besloot tot troepenversterking op de eilanden nadat het eiland Yeongpyeong dinsdag door Noord-Korea was bestookt met artilleriegranaten, waarbij vier doden vielen en zeker dertig gebouwen werden verwoest. VN-chef Ban Ki-moon sprak van een van de 'ergste incidenten' sinds het einde van de Koreaanse oorlog.

Hoewel er vaker confrontaties tussen beide landen zijn geweest, was dit de eerste keer dat burgerdoelen werden geraakt. Volgens een analist betekent de dood van burgers voor veel Zuid-Koreanen dat de schermutselingen een andere fase zijn ingegaan.


(Foto: Novum)