Suu Kyi met zoon herenigd

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi is dinsdag herenigd met haar jongste zoon, die zij bijna tien jaar geleden voor het laatst zag.

Bij het weerzien met de 33-jarige Kim Aris welden tranen in Suu Kyi's ogen. Zij sloeg een arm om zijn middel en hand in hand liepen ze weg van de luchthaven van Rangoon.

Suu Kyi kwam anderhalve week geleden vrij uit huisarrest. Haar zoon had weken in het buurland Thailand gewacht op een visum. Via haar advocaat Nyan Win bedankte Suu Kyi de autoriteiten. Zij verklaarde onlangs in een interview dat haar gezin erg onder haar politieke werk heeft geleden.

Suu Kyi, die grotendeels in het buitenland opgroeide, was gehuwd met de Britse academicus Michael Aris en kreeg met hem twee zonen in Engeland. Zij was 43 toen zij in 1988 naar Birma terugkeerde om voor haar zieke moeder te zorgen en er massabetogingen op gang kwamen tegen de militaire regering.

Zij werd al snel het boegbeeld van de oppositie, vooral omdat zij de dochter was van Aung San, voorman van de Birmese onafhankelijkheidsbeweging. Onder haar leiding won de oppositie de verkiezingen, maar de junta zette haar gevangen. Haar oudste zoon, Alexander, nam in 1991 namens haar de Nobel-vredesprijs in ontvangst.

Echtgenoot Michael Aris overleed in 1999 op 53-jarige leeftijd aan prostaatkanker, nadat hem drie jaar lang een visum om zijn vrouw te bezoeken was geweigerd. Haar twee kleinkinderen heeft Suu Kyi nog nooit ontmoet.


Aung San Suu Kyi herenigd met zoon (Foto: Novum)