OM onderzoekt uitstoot Zeeuwse fosforproducent

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het overtreden van de Milieuwet door fosforproducent Thermphos uit het Zeeuwse Ritthem. Een woordvoerder van het functioneel parket bevestigt donderdag dit bericht van het televisieprogramma Zembla.

Het onderzoek richt zich op de uitstoot van zware metalen via de lucht en water. Het bedrijf heeft eerder al erkend dat het de milieueisen overtreedt, maar dat het langere tijd nodig heeft om aan de regels te kunnen voldoen.

Thermphos zou meer giftige stoffen als zink en dioxine uitstoten dan toegestaan. Omwonenden klagen hierdoor over hoofdpijn, ademhalingsproblemen en duizeligheid. De Vrom-inspectie trok al eerder aan de bel over de kwestie en heeft gedreigd de onderneming te sluiten als het zich niet aan de regels houdt. Ook heeft de inspectie de provincie Zeeland al eens op de vingers getikt over de kwestie. Die zou te weinig doen om ervoor te zorgen dat de onderneming zich aan de regels houdt.

Bij het bedrijf vonden de laatste jaren ook veel ongevallen plaats, waaronder een ongeluk waarbij in mei vorig jaar twee mensen omkwamen. Hiernaar was het OM al een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Dit onderzoek loopt nog. Het onderzoek naar de overtreding van de Milieuwet wordt aan deze zaak toegevoegd. Het strafrechtelijk onderzoek betekent overigens nog niet dat het bedrijf daadwerkelijk wordt vervolgd. Die beslissing wordt later genomen.