Berlusconi belooft snelle oplossing vuilniscrisis

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi een snelle oplossing beloofd voor het meest recente vuilnisprobleem in Zuid-Italië. De regering zal de leiding overnemen van een lokale vuilnisbelt waar al dagen confrontaties plaatsvinden tussen boze buurtbewoners en de politie. Ook beloofde hij veertien miljoen euro ter compensatie.

De bewoners van Terzigno, een stadje bij Napels, protesteren tegen de stank en de slechte staat waarin de vuilnisbelt zich bevindt, evenals tegen plannen om een nieuwe vuilnisbelt te openen in het nationaal park Vesuvius. Demonstranten staken auto's in de fik, verbrandden de Italiaanse vlag en gooiden stenen en rotjes naar de politie.

Berlusconi ging daarop in spoedberaad met onder meer zijn ministers van binnenlandse zaken, milieu en economische zaken. De Italiaanse premier geeft het lokale bedrijf dat de leiding had over de afvalopslag de schuld van de slechte staat waarin de vuilnisbelt zich bevindt. Hij beloofde veertien miljoen euro ter compensatie van de bewoners en voor nieuwe projecten in het gebied. Volgens hem zijn er geen risico's voor de gezondheid.

"We zijn van mening dat de situatie binnen tien dagen weer normaal kan zijn", aldus Berlusconi.

Napels en omliggende gebieden hebben de laatste jaren vaker te maken gehad met vuilniscrises, het resultaat van jarenlange corruptie, slecht beheer en infiltratie door de lokale maffia.


Berlusconi belooft oplossing voor vuilniscrisis (Foto: Novum)