Celstraf geëist voor oplichten verzekeraars

Tegen drie verdachten van het oplichten van verzekeraars zijn woensdag straffen tot een jaar cel geëist. Voor de oplichtingpraktijken werden volgens het Openbaar Ministerie in Alkmaar tussen 2004 en 2009 diverse auto's ten onrechte als gestolen opgegeven bij de politie en verzekeraars. In totaal werden verzekeringsmaatschappijen ruim tweehonderdduizend euro lichter gemaakt.

De zwaarste straf werd geëist tegen de 48-jarige hoofdverdachte uit Castricum. Een medeverdachte hoorde een taakstraf van tweehonderd uur en vier maanden voorwaardelijke cel tegen zich eisen. Tegen een derde verdachte werd een taakstraf van tachtig uur geëist.

De hoofdverdachte had volgens het OM diverse auto's op zijn naam staan of had ze op naam van anderen gezet. Vervolgens deed hij of een medeverdachte aangifte van diefstal. In werkelijkheid waren de auto's echter gesloopt. In een geval was de auto naar het buitenland gebracht. De 48-jarige man zou zeven keer geslaagd zijn in zijn oplichtingpraktijken. Daarnaast wordt hij verdacht van nog een poging hiertoe.

Een van de medeverdachten, een 35-jarige vrouw uit Castricum, zou voor 25.000 euro hebben meegeprofiteerd. Zij zou hebben geholpen bij twee oplichtingzaken en een poging hiertoe. De man en vrouw uit Castricum zouden met hun 'verdiensten' andere auto's hebben gekocht.

De derde verdachte, een 43-jarige vrouw uit Emmeloord, wordt alleen verdacht van een poging tot oplichting. In de zaak zijn nog twee medeverdachten. Zij moeten zich op een later moment voor de rechter verantwoorden.

De rechtbank in Alkmaar doet over twee weken uitspraak.