Nog altijd veel fraude in glastuinbouw Westland

Tuinders en uitzendbureaus in het Westland maken zich nog altijd op grote schaal schuldig aan uitkerings- en belastingfraude en illegale tewerkstelling. Tijdens controles zijn honderden overtredingen geconstateerd, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag.

De controles vonden vorig jaar en in 2008 plaats bij 641 bedrijven. In totaal werd 137 keer uitkeringsfraude geconstateerd. Zo werden bijverdiensten niet opgegeven. In 152 gevallen had de werkgever buitenlanders zonder de juiste papieren aan het werk gezet. Het ging in totaal om 291 mensen, van wie er 67 illegaal in Nederland waren.

De Arbeidsinspectie heeft voor meer dan 2,3 miljoen euro aan boetes opgelegd, vooral voor het tewerkstellen van illegale arbeiders. Ook legde de Belastingdienst voor ruim tien miljoen euro aan naheffingen en boetes op wegens te weinig afgedragen belasting.

Uitkeringsinstantie UWV vorderde voor ongeveer 750.000 euro aan ten onrechte uitgekeerde uitkeringen terug. Ook werd bij zeven werkgevers fraude met verzekeringsgelden geconstateerd. Bij hen stonden 74 personen ten onrechte als werknemer op de loonlijst, waarmee de fraudeurs samen bijna een miljoen opstreken.

De afgelopen jaren werd in het glastuinbouwgebied vaker belastingontduiking en illegale arbeid geconstateerd. De afgelopen jaren probeerde de land- en tuinbouwsector zelf al de problemen te lijf te gaan, onder meer door tuinders via brancheorganisatie LTO sneller aan een vergunning te helpen. Flinke boetes voor bedrijven en mensen die de fout in gaan moeten voor een extra stok achter de deur zorgen.