Marokkanen doen oproep aan CDA-fractie

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) doet een laatste appèl op de CDA-fractie om dinsdag samenwerking met de PVV af te blazen. Het SMN laat zondag weten teleurgesteld te zijn door het besluit van het CDA-congres om in te stemmen met samenwerking met de PVV. Bijna een derde van de ruim vierduizend congresgangers verleende geen steun aan het regeer- en gedoogakkoord.

"Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald", vindt de belangenorganisatie. "Wat zijn christendemocratische waarden als naastenliefde en barmhartigheid nog waard, als je toestaat dat uitsluiting en verdeeldheid verder mogen toenemen?"

Het SMN voelt zich gesteund door de CDA-leden die tegen het akkoord hebben gestemd. Onder hen was demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin. Hij zei zondag dat het staatsrechtelijk onjuist is dat de 'dissidente' Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier onder druk zijn gezet om in te stemmen met de akkoorden. Nog onzeker is of deze twee dinsdag hun fiat geven. De overige negentien CDA-fractieleden doen dit hoogstwaarschijnlijk wel.