'Pippi Langkous is racistisch'

Pippi Langkous is een racist. Deze boude bewering heeft een Duitse theologe vandaag geuit op een studiedag in Bremen.

Professor Eske Wollrad, als racismeonderzoekster verbonden aan een universiteit in Oldernburg, ergert zich vooral aan een bepaalde scène. "Schrijfster Astrid Lindgren schrijft Pippi's neiging om te liegen toe aan haar lange verblijf in Afrika", aldus de 48-jarige professor. "Pippi's dwaasheden worden toegeschreven aan haar contact met negers."

Dit is volgens Wollrad niet het enige dat niet deugt aan het onschuldige kinderboek. Zo komen in het boek donkere kindertjes voor die eerbiedig buigen voor blanke mannen. De buigende negertjes van het eiland Taka Tukaland zouden een teken zijn van verborgen racisme.

Volgens Wollrad moeten diverse kinderboeken op de schop. Zo zou het verhaal van 'Het lelijke eendje' kinderen laten zien dat anderssoortigen er niet bij horen, en zouden boeken waarin een ideale kinderwereld wordt beschreven als volledig blank racistisch zijn. "Dit heeft niets meer met onze multi-culturele samenleving te maken, als kinderboeken het gevoel ondersteunen dat blanken superieur zijn en een voorrecht op heerschappij, eigendom en naam hebben."

Om kinderen een goede omgang met verschillende culturen bij te brengen, raadt zij ouders aan met hun kinderen te praten over racistische passages. "Bovendien kunnen ouders figuren in het boek donker kleuren of foto's van kinderen met een andere huidskleur bij een afbeelding plakken."


De goede kindertjes in het boek zijn blank...