Explosie hotel was mogelijk terreurdaad

Een kleine explosie bij een hotel in Kopenhagen vrijdag kan een terreurdaad zijn geweest. Dat heeft de Deense politie zaterdag gezegd. Er vielen geen slachtoffers, alleen een badkamer in het hotel raakte licht beschadigd.

Agenten arresteerden niet veel later in een park in het centrum van de stad een Franssprekende man. Hij werd gezien toen hij vlak na de explosie bij het hotel wegrende. Met een robot verwijderden de agenten een tas van het middel van de man, omdat er vanuit werd gegaan dat er mogelijk explosieven in zouden zitten. In het hotel werden een vuurwapen en geladen munitiemagazijnen gevonden.

De man werd zaterdag voorgeleid. Over zijn identiteit is niet veel bekend. Hij zei zich zijn naam en leeftijd niet te kunnen herinneren. De man liep met krukken, omdat hij een deel van zijn rechterbeen mist. Hij ontkende schuldig te zijn, maar de rechter besliste toch dat hij in hechtenis moet blijven. Volgens Jakob Scharf, de chef van de Deense inlichtingendienst, is het niet zeker of het om een terreurdaad ging, maar zijn er aanwijzingen 'die wijzen in de richting van een mislukte terroristische aanslag'.