Kern omstreden immigratiewet Arizona verboden

Een federale rechter in Arizona heeft op het laatste moment de kern van de omstreden anti-illegalenwet van de Amerikaanse staat verboden. De wet is donderdag van kracht geworden, maar zonder de bepalingen waar burgerrechtenactivisten tegen te hoop zijn gelopen. Arizona gaat in beroep tegen de uitspraak, zei de Republikeinse gouverneur Jan Brewer.

De regering van president Barack Obama betuigde zich blij met de uitspraak. Washington wil niet dat zaken als immigratiebeleid door staten zelf worden bepaald. Dat is een taak van de federale regering, is het standpunt.

Rechter Susan Bolton oordeelde dat de meest controversiële bepalingen in de wet voorlopig geen kracht van wet mogen krijgen. Eerst moet worden bepaald of een dergelijke wet wel door een individuele staat mag worden ingevoerd. Ze gaf te kennen dat het standpunt van Washington, dat dat niet mag, een goede kans maakt om door de rechter te worden overgenomen.

Voorlopig geschrapt zijn de bepalingen dat politieagenten verplicht worden mensen zonder identiteitsbewijs te arresteren als zij vermoeden dat het illegale immigranten zijn. Ook opgeschort is de bepaling die illegaal verblijf in Arizona tot een misdrijf maakt. Tot dusverre kregen mensen zonder identiteitspapieren alleen een boete.

Critici zeggen dat de wet ertoe leidt dat Hispanics, de grootste groep immigranten in Arizona, als criminelen worden weggezet. Voorstanders zeggen dat illegalen door de wet gedwongen worden het land vrijwillig te verlaten en dat dat een goede ontwikkeling is.