VN kritiseert migratiewet Arizona

Naleving van nieuwe wetgeving in de Amerikaanse staat Arizona tegen illegale immigratie kan ertoe leiden dat internationale mensenrechten worden geschonden, die de Verenigde Staten hebben gezegd te zullen respecteren. Dat zeiden zes mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties dinsdag.

De nieuwe wet in Arizona stelt het voor agenten verplicht om individuen naar hun migrantenstatus te vragen als getwijfeld wordt of iemand illegaal in de VS verblijft. Tevens maakt de wet illegaal verblijf in Arizona tot misdrijf.

Critici zeggen dat de wet ertoe leidt dat Hispanics als criminelen worden weggezet. Voorstanders beweren daarentegen dat illegalen door de wet gedwongen worden het land vrijwillig te verlaten.

In een verklaring laten de VN-deskundigen weten dat 'staten verplicht zijn de mensenrechten van alle personen binnen hun jurisdictie te respecteren, zonder daarbij onderscheid te maken'. De wet kan resulteren in discriminatie van Mexicanen, indianen en andere minderheden in Arizona, zeiden ze.