Kim Jong-Il draagt geld over aan zoon

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il zou zijn persoonlijke kapitaal hebben overgemaakt aan zijn jongste zoon. Dat zou een teken kunnen zijn van een op handen zijnde machtsoverdracht in het communistische land. Dat meldde radiostation Open Radio for North Korea donderdag vanuit Seoul.

De laatste tijd doen steeds vaker geruchten de ronde dat de 27-jarige Kim Jong-Un klaargestoomd wordt om zijn vader op te volgen. Kim Jong-Il (68) zou in augustus 2008 een beroerte hebben gehad en zou sindsdien kwakkelen met zijn gezondheid. Analisten verwachten de machtsoverdracht in september tijdens een bijeenkomst van het communistisch regime.

De overdracht van het geld zou zijn overzien door Ri Chol, een adviseur van de Noord-Koreaanse leider die tot april ambassadeur was in Zwitserland. Ri zou alle geheime bankrekeningen van Kim Jong-Il in het buitenland beheren. Het kapitaal van Kim Jong-Il zou de afgelopen jaren flink geslonken zijn, onder meer door de economische crisis en de verscherpte sancties tegen Noord-Korea.