Kwaliteit natuur ernstig onder druk

De kwaliteit van de natuur in Nederland staat de komende tientallen jaren door de verandering van het klimaat ernstig onder druk. Het aantal dagvlindersoorten vermindert met 75 procent. Ook gaan vijftig broedvogelsoorten er in aantal op achteruit, meldt Trouw zaterdag op basis van een onderzoek van Natuurmonumenten, dat zondag wordt gepresenteerd.

In het onderzoek is gekeken naar de gevolgen tot 2050. Daaruit blijkt dat de verandering van het klimaat zorgt voor een verschuiving van de klimaatzones, die sommige plant- en diersoorten niet kunnen bijbenen. Planten en dieren die aan de zuidrand staan of wonen van het gebied dat ongeschikt voor ze is geworden, sterven daar dan uit.

Natuurmonumenten is momenteel bezig met het aaneenrijgen van natuurgebieden. De klimaatverandering maakt de voltooiing hiervan volgens Natuurmonumenten nog dringender, omdat diersoorten daardoor makkelijker weg komen uit gebieden die ongeschikt voor ze worden.

Het beheer in alle gebieden van Natuurmonumenten moet hierbij worden veranderd van het met straffe hand proberen te behouden naar het begeleiden van de natuur. Ook moet worden gekeken naar de gebieden die niet van Natuurmonumenten zijn, maar waar dieren wel eten, rusten en doorheen trekken, stelt de instantie.

Geld voor het behoud van soorten is echter niet ongelimiteerd voorhanden. De onderzoekers denken dat in ieder geval op Europees niveau moet worden bepaald voor welke verdwijnende soorten moet worden gestreden en voor welke niet.