Egyptenaren protesteren tegen politie

Duizenden Egyptenaren hebben vrijdag, vergezeld door de belangrijkste oppositieleider Mohamed ElBaradei, geprotesteerd tegen het, wat zij noemen, systematische martelen door de autoriteiten. Het was de grootste demonstratie tot nog toe sinds vorige maand een man werd doodgeslagen door de politie.

De dood van Khaled Said heeft hervormings- en mensenrechtenactivisten aangezet tot demonstraties. Zij zeggen dat de politie buitensporig geweld gebruikt, mogelijk gemaakt door een drie decennia oude noodwet. De 28-jarige Said werd op 6 juni door agenten een café uitgesleept en op straat in elkaar geslagen. De regering houdt vol dat Said om het leven is gekomen door verstikking nadat hij een pakketje drugs had ingeslikt, een bewering die velen met wantrouwen hebben aangehoord nadat foto's van het lichaam van Said verspreid werden waarop te zien is dat zijn lichaam onder de blauwe plekken zat en zijn tanden en kaak gebroken waren.

ElBaradei, Nobelprijswinnaar en voormalig chef van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA), is de bekendste voorstander van hervormingen in zijn land geworden en voegde zich vrijdag bij de drieduizend demonstranten die samen baden in Alexandrië en daarna een demonstratie bij een moskee hielden. De demonstranten scandeerden leuzen tegen de Egyptische president Hosni Mubarak en de minister van binnenlandse zaken Habib El Adly, die ze 'martelminister' noemden. Ze kwamen tegenover de oproerpolitie te staan, maar de demonstratie eindigde na enkele uren zonder noemenswaardig geweld.

Mensenrechtenorganisaties roepen al langer dat de politie mensen martelt en dat daar zelden verantwoording voor wordt afgelegd, iets wat de regering ten stelligste ontkent. De veiligheidsdiensten hebben onevenredig veel macht onder een noodwet die is afgeroepen toen Mubarak aan de macht kwam. Volgens de regering is die nodig om terrorisme te bestrijden, maar volgens mensenrechtenactivisten is het de fundering van zijn autocratische regime.

"Als onrecht overheerst, als niemand er meer toe doet, dan hebben we niets meer te vrezen. Said was als wij allemaal, ik had het ook kunnen zijn of mijn broer of wie dan ook", zei Iman Hassan, een kapster van begin 30 die aan de demonstratie deelnam.

Ondanks de protesten en het verzoek van de Verenigde Staten om een onafhankelijk onderzoek in te stellen, blijft de regering bij haar eerste bevindingen. Ook de tweede autopsie op het lichaam van Said zou dood door verstikking aantonen. Mensenrechtenwaakhond Human Rights Watch heeft daar zijn twijfels over uitgesproken en de Egyptische regering opgeroepen beweringen te onderzoeken dat Said doodgeslagen zou zijn.