Alle ogen op Frankrijk gericht

De groepsfase van het wereldkampioenschap voetbal begint vandaag aan de beslissende ronde. Direct zijn alle ogen op Frankrijk gericht. De ploeg van trainer Raymond Domenech rolde de afgelopen dagen van het ene schandaal in het andere en vecht in Bloemfontein voor de laatste kans tegen gastland Zuid-Afrika.

Forse winst is nodig en dan moet in Rustenburg het duel tussen Uruguay en Mexico in elk geval een winnaar opleveren om de finalist van vier jaar geleden een nieuwe vernedering te besparen.

Frankrijk zit in de problemen. Niet alleen door de slechte resultaten op het WK. Een rel rond spits Nicolas Anelka zorgde voor enorme beroering in Zuid-Afrika en in eigen land. Iedereen bemoeide zich ermee, tot aan het hoogste niveau. De spelers weigerden zondag te trainen. Ze pikten het niet dat de Franse voetbalbond Anelka naar huis stuurde.

Een dag later haalde de hevig bekritiseerde Domenech uit naar zijn selectie. De bondscoach gaf aan dat hij wellicht een aantal rebellen moet missen tegen Zuid-Afrika. Er zouden spelers zijn die niet willen aantreden.

In groep B is Argentinië de belangrijkste kandidaat voor de groepszege. De ploeg van Diego Maradona begint 's avonds in Polokwane met zes punten tegen het wisselvallige Griekenland, dat een goed resultaat moet neerzetten om een kans op overleven te hebben. Zuid-Korea, dat de Grieken versloeg, neemt het op tegen het nog puntloze Nigeria.