Cel voor neersteken buschauffeur

Een 50-jarige man is maandag tot twee jaar en zes maanden cel veroordeeld voor het neersteken van een buschauffeur vorig jaar september in Breukelen. De rechtbank in Utrecht veroordeelde de man voor poging tot doodslag. Justitie had acht jaar geëist voor poging tot moord, maar dit achtte de rechtbank niet bewezen.

De chauffeur had de man aangesproken op zijn gedrag en gevraagd zijn bus te verlaten, waarna de chauffeur met een groot mes drie keer in zijn borst werd gestoken. De man verkeerde door een vlucht uit Afghanistan en het verlies van zijn vrouw en kinderen in een sociaal isolement. De man had flink gedronken voor de steekpartij. De rechtbank verklaarde hem desondanks volledig toerekeningsvatbaar. De gevolgen voor de chauffeur bleven beperkt.

De rechtbank noemt de steekpartij 'schokkend' voor de rechtsorde. Het incident leidde volgens de rechtbank tot gevoelens van onrust en onveiligheid in de samenleving. De man is ook schuldig aan het mishandelen van een NS-medewerker. Hij sloeg een hoofdconducteur in 2008 met een paraplu tegen zijn hoofd.