Aanvaller kleuterschool geëxecuteerd

Een man die vorige maand met een mes tekeer ging op een kleuterschool in China is zondag geëxecuteerd. Dat heeft staatspersbureau Xinhua News Agency gemeld. Bij zijn aanval op de school in het oosten van China raakten 29 kinderen en drie leraren gewond. Er vielen geen doden.

De 47-jarige dader, Xu Yuyuan, werd halverwege deze maand veroordeeld voor poging tot moord. Zijn aanval op 29 april was een van de vijf grote aanvallen op schoolkinderen in de laatste twee maanden. Bij die aanvallen kwamen zeventien kinderen om en raakten er meer dan vijftig gewond.

Xu was werkloos en had veel geld verloren aan gokken en zaken doen. Met zijn aanval op de school in de stad Taixing wilde hij volgens de rechtbank zijn woede op de maatschappij koelen. Hij gebruikte een mes van twintig centimeter lang.

Door de aanvallen op de scholen namen de Chinese autoriteiten strenge veiligheidsmaatregelen. De ingangen van scholen werden bewaakt door agenten en bewakers. Sommige scholen kregen bewakingscamera's en alarmsystemen. Agenten werd verteld dat ze mensen die scholieren aanvallen mochten doodschieten.

Xu is niet de eerste die na een aanval op een school ter dood is gebracht. Een dag voor de aanval van Xu werd Zheng Minsheng geëxecuteerd. Hij was de eerste die een school aanviel. Op 23 maart bracht hij in de zuidelijke provincie Fujian acht kinderen met een mes om.

Er is veel kritiek op het Chinese gezondheidsbeleid. Zeker drie aanvallers hadden een geschiedenis van psychische problemen. Twee aanvallers pleegden na de aanval zelfmoord.

Submitter:  Bron: Novum/AP