Honderden mensen gegijzeld in Ecuador

In de mannengevangenis in Quito, de hoofdstad van Ecuador (Zuid-Amerika), worden honderden mensen gegijzeld door gedetineerden. De gevangenen protesteren hiermee tegen de volgens hen ellendige omstandigheden in de gevangenissen van het land. De gijzelaars zouden vooral bezoekers van de gevangenen zijn.

Er is maandag onderhandeld over vrijlating van de gijzelaars, maar dat was tevergeefs. Na drie uur zouden de gevangenen de gesprekken met Marco Morales, directeur van het bureau nationale veiligheid in gevangenissen, hebben afgebroken. Zij willen nu Raul Baca, minister van Binnenlandse Zaken, spreken.

Over het precieze aantal gijzelaars worden verschillende dingen gezegd; Washington Grueso, leider van de opstand in de mannengevangenis, had het over 470 mensen, terwijl Morales het op 321 gijzelaars hield. Er zouden ongeveer honderd kinderen gegijzeld zijn.

Grueso zei dat de Ecuadoriaanse autoriteiten zich niet aan hun woord hebben gehouden. Er was namelijk in januari beloofd dat zij de zaken van de ruim 1400 gedetineerden die al langer dan een jaar zonder proces vastzitten zouden versnellen, Grueso meent dat hier geen verandering in is gekomen.

Ook de gevangenen in de steden Tulcan en Ibarra doen mee aan het protest, zo zei Grueso, wat hij niet vertelde was of daar ook gijzelaars werden vastgehouden. In de vrouwengevangenis in Quito begonnen zondag 350 vrouwen een hongerstaking, ook uit protest tegen de leefomstandigheden, zij gijzelden niemand.

De gevangenissen in Ecuador zitten overvol; ze zijn berekend op 6000 mensen, maar er zitten er 12.500. Er wordt gezocht naar manieren om de capaciteit uit te breiden.