Particuliere vuilophalers zitten stakers dwars

De vakbonden voorzien problemen als steeds meer ondernemers particuliere vuilophaalbedrijven inhuren om het zich snel opstapelende vuil in Amsterdam op te ruimen. Stakers hebben op het Leidseplein medewerkers van zo'n bedrijf aangesproken, waarna zij het hazenpad kozen. Dat bevestigt een woordvoerder van Abvakabo FNV vrijdag.

De bedrijven gaan bijvoorbeeld langs bij horecaondernemingen en bieden tegen een vergoeding aan het vuil in de omgeving van hun zaak op te ruimen of vuilniszakken mee te nemen. Dergelijke acties vinden nog niet op grote schaal plaats, maar de vakbond ziet de schoonmaakoperaties desalniettemin als stakingsbreking. Het is echter niet verboden.

De schoonmakers op het Leidseplein hadden een eigen vrachtwagen waarmee ze het vuil ophaalden. Op de Zeedijk komen opruimers met een bakfiets langs. De vakbondsman vraagt zich af wat de bedrijven met het vuil doen, omdat zij nergens terecht zouden kunnen. Inmiddels ingerichte afvalpunten waar ondernemers hun vuil verzamelen moeten volgens de zegsman soelaas bieden.

Om 16.00 uur onderhandelen de bonden weer verder met de werkgevers over een nieuwe cao.