Koepel BP op zeebodem geplaatst

Een enorme koepel is vrijdag in de Golf van Mexico op de zeebodem gearriveerd om gelekte olie op te vangen. De vierkante, metalen koepel van ongeveer vier verdiepingen hoog moet met behulp van robots over de lekkende oliebron worden geplaatst.

Dat heeft CNN zaterdag gemeld op gezag van de Amerikaanse kustwacht. De koepel bevindt zich op 1500 meter diepte. BP hoopt dat de constructie vanaf begin volgende week gebruikt kan worden om circa 85 procent van de olie op te vangen. "Die technologie is nog nooit op zo'n diepte toegepast", aldus een woordvoerder van BP."We hebben geen garanties dat het werkt."

Het opvangen van de olie met de afsluiter geldt als een kortetermijnoplossing. Ook worden voorbereidingen getroffen om een ontlastende bron in de buurt van het lek te slaan, wat circa drie maanden zal duren.

Een door BP geleaset booreiland zonk op 22 april circa 80 kilometer uit de kust van de staat Louisiana. Uit lekken op een diepte van circa 1,5 kilometer stromen dagelijks honderdduizenden liters olie.