Wilders: uit de euro stappen een optie

PVV-leider Geert Wilders vindt het tijd dat Nederland gaat overwegen om uit de euro te stappen. Hij roept het kabinet op om die optie 'nu onder de loep te nemen en er serieus naar te kijken'. Wilders reageert ermee op de schuldenproblematiek in Griekenland. "Griekenland gaat fout. Het gaat ons veel geld kosten waarvan het nog maar de vraag is of we het ooit terugzien."

Volgens hem is de kans groot dat Spanje en Portugal volgen. Onderhandelaars van de Europese Commissie, IMF en Griekenland leggen momenteel de laatste hand aan een hulppakket. Dat bevat naar verwachting meer dan 100 miljard euro aan leningen voor het noodlijdende Griekenland. Nederland gaat mogelijk 1,8 miljard euro lenen aan Griekenland.'

Wilders: "We kunnen de Grieken niet dwingen uit de eurozone te stappen maar zelf kunnen we er als Nederland wel uitstappen. Het kabinet moet die optie nu onder de loep nemen en er serieus naar kijken voor het geval het met Griekenland, Spanje en Portugal verder fout gaat."

Rita Verdonk van Trots op Nederland vindt ook dat overwogen moet worden om de gulden weer in te voeren. De partij is tegen Europese steun voor Griekenland en ziet liever 'de route via het IMF'. Over het eventueel loslaten van de euro stelt ze: "Misschien moeten we samen met Duitsland wel iets doen. Want ook daar is men fel gekant tegen het storten van geld in een bodemloze put."