Sloopregeling remt veroudering wagenpark

De sloopregeling heeft niet kunnen verhinderen dat vorig jaar het Nederlandse wagenpark weer is verouderd. Auto's waren begin dit jaar gemiddeld 8,6 jaar oud. Een jaar eerder was de gemiddelde leeftijd 8,5 jaar. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar werden 247.000 auto's naar de sloop gebracht. Dat is bijna een kwart meer dan het jaar ervoor. Veel oude auto's werden ingeruild voor nieuwere exemplaren, maar dat was niet genoeg om de in 2000 ingezette stijging van de leeftijd van auto's om te buigen in een daling.

In mei vorig jaar werd de sloopregeling van kracht die de vervanging van oude, vervuilende auto's moest stimuleren. Mensen die hun oude auto naar de sloop brachten kregen daarvoor een subsidie van 750 tot 1750 euro en in Amsterdam en Den Haag nog een extra bedrag. De regeling liep tot vorige week. Er werden 81.000 auto's ingeleverd.

In totaal waren er aan het begin van dit jaar 7,6 miljoen personenauto's, tachtigduizend meer dan een jaar eerder. Hoewel de verkoop van nieuwe auto's vorig jaar een klap kreeg door de crisis, kwamen er toch auto's bij. Het gaat onder meer om tweedehandsjes en importwagens. Het aantal bedrijfsauto's nam af.