NAVO: begin machtsoverdracht Afghanistan

De NAVO heeft er vrijdag mee ingestemd de leiding in Afghanistan langzaamaan over te dragen aan de Afghaanse regering. Als dat proces, dat dit jaar van start gaat, succesvol is dan kan vanaf juli 2011 begonnen worden met de terugtrekking van Amerikaanse en NAVO-soldaten.

In het akkoord dat vrijdag werd bereikt staan echter weinig details en precieze tijdsschema's. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton waarschuwde bovendien dat de weg die nog te gaan is vol obstakels is en wees naar het verzet, de beperkte middelen en de zwakke centrale regering in het land. Desalniettemin was ze blij met het bereikte akkoord.

Naar alle waarschijnlijkheid heeft Clinton tijdens de bijeenkomst in Tallinn wel druk uitgeoefend op andere NAVO-leden om in trainers van Afghaanse politiemannen en soldaten te voorzien. Op die manier wordt het pad voor terugtrekking optimaal geëffend. Er zijn nog ongeveer 450 trainers nodig.

Mark Sedwill, een hoge burgervertegenwoordiger van de NAVO in Afghanistan, zei dat de afspraken die op de bijeenkomst in Tallinn zijn gemaakt door de Afghaanse regering gesteund moeten worden. Zeer waarschijnlijk zal de regering in juli tijdens een conferentie in Kabul die steun geven.