SGP-programma: Daad bij het Woord

De SGP wil het mes in de publieke omroep zetten. De orthodox-christelijke partij wil terug naar twee radiozenders en één televisiezender. Dat staat in het verkiezingsprogramma 'Daad bij het Woord' dat maandag werd gepresenteerd.

Volgens lijsttrekker Kees van der Staaij kan er een kwalitatief hoogwaardige publieke omroep blijven bestaan, zolang die zich richt op de inhoud. De maatregel levert zo'n zeshonderd miljoen euro op.

18 miljard bezuinigingen
In totaal wil de SGP de komende kabinetsperiode achttien miljard euro bezuinigen. Omdat een aantal van deze maatregelen moet 'ingroeien', zoals de verhoging van de AOW-leeftijd, levert hetzelfde pakket bezuinigingsvoorstellen over acht jaar een bezuiniging van 29 miljard euro op. Dit bedrag is nodig om het huishoudboekje van de overheid weer op orde te krijgen.

Kinderopvang doorgeschoten
Behalve snijden in de publieke omroep bezuinigt de SGP ook op de afdracht aan de Europese Unie, moet de overheid 'slimmer en slanker' worden en komt er minder geld voor de kinderopvang. De overheid is 'volstrekt doorgeschoten' met het subsidiëren hiervan, meent Van der Staaij.

Investeren doet de partij in onderwijs en innovatie (3,6 miljard) en ook de politie krijgt driehonderd miljoen euro extra.

HRA ongemoeid
De hypotheekrenteaftrek laat de SGP de komende kabinetsperiode nog ongemoeid. Wel moet er worden nagedacht over een belastingherziening voor de eigen woning in de periode daarna.

In het programma ontbreken typische SGP-standpunten niet. De abortuswet moet worden afgeschaft, euthanasie niet langer toegestaan en de 'aanrechtsubsidie' moet in ere worden hersteld. Ook mag niet langer op zondag worden gewinkeld. "Alsof zes dagen niet voldoende zijn om geld uit te geven", aldus Van der Staaij.

Lees hier (PDF) het SGP-verkiezingsprogramma 2010-2014.

Alle (tot nu toe) uitgebrachte verkiezingsprogramma's op een rij:
SP | GroenLinks | PvdAChristenUnie | D66 | CDA | VVD | TONSGP | PVV