'Godfather' Cubaanse sigaren overleden

De Cubaanse sigarenlegende Alejandro Robaina is afgelopen zaterdag op 91-jarige leeftijd aan kanker overleden. Zijn sigaren werden tot de beste van Cuba gerekend. Een doos van zijn premium Vegas Robana sigaren kan op de internationale markten meer dan vijfhonderd dollar opleveren.

De familie van Robaina verbouwt al sinds 1845 tabaksbladeren voor de buitenste laag van sigaren. Onder leiding van de ‘Don’ groeide de plantage uit tot één van de succesvolste van Cuba. “Ik wil niet zeggen dat ik heb getriomfeerd, maar ik heb wel wat gedaan met mijn leven”, vertelde hij CNN in 2008. “Het belangrijkste is om van het land te houden. Ik hou ervan in te zaaien tijdens een wassende maan, en te oogsten bij een afnemende maan."

Na de revolutie van Fidel Castro in 1958 bleef Robaina’s land als één van het weinige in handen van de familie. “Ik heb een heftig gesprek gehad met Fidel, achttien of twintig jaar geleden”, vertelde Robaina in hetzelfde interview. “Hij vroeg me bij een grote coöperatie te komen, omdat ik zo veel mensen voor me had werken, maar ik weigerde. Het telen van tabak is een familiezaak voor mij, het moet gebeuren met liefde.”

Robaina zei dat hij al vanaf zijn tiende sigaren rookte. “Als ik heel oud word, zal ik stoppen met het sterke spul”, zei hij. Alejandro Robaina wordt zondag begraven.