Nieuwe 'Planet of The Apes'-film op komst

Filmstudio 20th Century Fox heeft een regisseur gevonden voor de nieuwe Planet of The Apes-film die eind 2008 werd aangekondigd. De keuze is gevallen op de Brit Rupert Wyatt, zo meldt website Deadlinehollywood. Wyatt maakte in 2008 zijn debuut als speelfilmregisseur met de grimmige gevangenisthriller 'The Escapist'.

In 2001 verscheen voor het laatst een Planet of The Apes-film. Dit was een Tim Burton-remake van de gelijknamige science fiction-film uit 1968, waar Mark Wahlberg de hoofdrol van Charlton Heston had overgenomen. Het origineel uit 1968 was destijds goed voor vier bioscoopvervolgen en een tv-serie. De film uit 2001 was redelijk succesvol maar bracht niet het succes waar Fox op gehoopt had.

Wie niet bekend is met het verhaal van de film dient nu te stoppen met lezen, want er kan onmogelijk over de nieuwe film gesproken worden zonder de clou van de oorspronkelijke film te verklappen.

De nieuwe Planet of The Apes-film wordt een prequel die zich afspeelt voorafgaand aan de gebeurtenissen uit het oorspronkelijke verhaal. Hierin zal worden uitgelegd hoe de apen de aarde van de mensheid hebben overgenomen. Een scenario is er al, en dat is geschreven door Rick Jaffa en Amanda Silver. Dit duo was ook verantwoordelijk voor het script van de film 'The Relic' uit 1997.

Het script heeft als werktitel 'Genesis: Apes' gekregen en vertelt over een aap genaamd Caesar, die na een wetenschappelijk experiment kan denken en praten als een mens. Vervolgens start hij met andere apen een revolutie tegen de mensheid. De film is gebaseerd op de derde Planet of The Apes-film, 'Conquest of the Planet of the Apes' uit 1972. Dit was eveneens een prequel.

Het valt te betwijfelen of Rupert Wyatt de kans zal krijgen om de film te maken die hij wil maken. De bazen van 20th Century Fox staan erom bekend dat zij regelmatig jonge ambitieuze regisseurs aan een film verbinden en deze vervolgens geen inspraak geven in het uiteindelijke resultaat. Vorig jaar zou dit nog gebeurd zijn bij de film 'X-Men Origins: Wolverine', waar de Oscarwinnende Zuid-Afrikaanse regisseur Gavin Hood vrijwel geen creatieve vrijheid zou hebben gekregen van de studio.

Nieuwe 'Planet of The Apes'-film op komst
Nieuwe 'Planet of The Apes'-film op komst (Foto: Novum)