Onrechtmatigheden verkiezingen Rotterdam

De gemeente Rotterdam zet in de wijk Feijenoord extra stadstoezichthouders in die moeten voorkomen dat meerdere mensen een stemhokje ingaan. Ook is de voorzitter van een stembureau in de wijk vervangen. Hetzelfde is gebeurd met alle medewerkers op een ander stembureau in Delfshaven, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Het gaat vooral om allochtone kiezers die met meerdere personen de stemhokjes in gaan. "Zij geven elkaar hulp, omdat ze de taal niet altijd machtig zijn. Althans, dat denken we."

De vervangen voorzitter zat op het stembureau aan het Afrikaanderplein. Hij had volgens de woordvoerder moeite met het nemen van maatregelen tegen mensen die met meerdere personen het stemhokje in willen. "Dat mag niet volgens de Kieswet." Op het stembureau aan het Afrikanerplein zijn twee stadstoezichthouders ingeschakeld om dit te voorkomen.

De medewerkers op het bureau aan de Albrecht Engelmanstraat zijn om dezelfde reden vervangen. Tevens zijn extra stadstoezichthouders ingezet die langs de verschillende stembureaus in Feijenoord gaan om in de gaten te houden of alles goed verloopt. Gebeurt dit niet, dan grijpen ze in.