Meerderheid tegen hoofddoekverbod instellingen

Bijna twee derde van de bevolking wil geen subsidieverbod voor instellingen waar medewerkers hoofddoekjes dragen. Dat concludeert Maurice de Hond uit een peiling.

Een derde van de ondervraagden ziet het voorstel dat PVV-leider Geert Wilders deze week deed wel zitten. Wilders zei donderdag in Almere dat hij een verbod op hoofddoekjes in gemeentelijke instellingen wil. De PVV doet bij de gemeenteraadsverkiezingen alleen mee in Almere en Den Haag. Het voorstel wordt volgens Wilders de belangrijkste inzet voor de collegeonderhandelingen.

Twee hoogleraren en strafrechtadvocaat Gerard Spong zeiden gisteren in NRC Handelsblad dat het voorstel van Wilders in strijd is met het gelijkheidsbeginsel en met de vrijheid van godsdienst. Daarom zou het juridisch niet haalbaar zijn.

Een hoofddoekverbod voor leraren in het openbare onderwijs, zoals in Frankrijk, krijgt de handen wel op elkaar. De helft zegt voor te zijn, 44 procent is tegen.

De val van het kabinet werkt nog steeds door in de peiling. De PvdA is deze week twee zetels gestegen, naar 21 zetels. Na de val van het kabinet steeg de PvdA vorige week al met vier zetels. Het CDA raakte deze week een zetel kwijt en staat nog maar vier zetels voor op de PvdA. De PVV steeg van 24 naar 26 zetels.

Maurice peilt wat af!