Uitgeleverde terrorist verdwenen in Marokko

De in Nederland veroordeelde terrorist Mohamed C. is na zijn uitlevering aan Marokko spoorloos verdwenen. Zijn advocaat reisde met hem mee om er zeker van te zijn dat hem niks overkwam. In Marokko werd de advocaat apart genomen, waarna de autoriteiten beweerden nooit van C. te hebben gehoord.

De advocaat, Yasar Özdemir, spreekt vandaag in De Telegraaf de vrees uit dat zijn cliënt wordt gemarteld. C. vormde samen met onder anderen Samir A. een terreurcel. Voor het voorbereiden van een aanslag werd hij in 2008 veroordeeld tot 6,5 jaar cel. Na het uitzitten van zijn straf werd hij woensdag als ongewenst vreemdeling uitgezet.

In de krant zegt Özdemir dat hij meereisde, samen met drie medewerkers van de Koninklijke Marechaussee. Aan de douanegrens werd C. overgedragen, waarna hij met de advocaat werd afgevoerd voor verhoor. Na een tijd werd de advocaat gevraagd of hij een paar minuutjes buiten de verhoorkamer wilde wachten.

Toen de uren verstreken, vroeg de advocaat om opheldering. Vervolgens werd volgens hem een toneelstukje opgevoerd. "Iedereen deed ineens alsof ik gek was geworden. Ze zeiden dat ze mijn cliënt niet kenden", zegt hij in De Telegraaf.

De advocaat bleef tot in het weekeinde in Marokko om uitleg te krijgen, zonder resultaat. In Nederland stuurde hij een brief naar de ambassade, die volgens hem onbeantwoord bleef.

Door familieomstandigheden zou de in Tilburg geboren C. nooit een Nederlands paspoort hebben gekregen, hij zou voor zijn 'terugkeer' naar Marokko slechts een enkele keer in het land zijn geweest.