Toekomst deeltijd-ww nog ongewis

Het is nog onzeker of de deeltijd-ww voor bedrijven die door de crisis zijn getroffen, na 1 april wordt voortgezet. Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) wilde er vandaag tijdens een Kamerdebat niets over kwijt.

Een deel van de Tweede Kamer bepleit verlenging van de regeling. PvdA-Kamerlid Roos Vermeij wees erop dat het budget nog niet op is als de regeling op 1 april afloopt, zoals nu nog de bedoeling is. Verlenging zou dus mogelijk moeten zijn. Ook werkgeversorganisaties en vakbonden dringen daarop aan.

CDA en VVD denken er anders over. Zij memoreren dat de deeltijd-ww bedoeld was als tijdelijke maatregel om de ergste gevolgen van de crisis op te vangen. Inmiddels lijkt de economie weer aan te trekken. "Je moet geen banen in stand houden als er geen werk is", zei CDA'er Eddy van Hijum.

Donner is bezig te bekijken hoeveel succes de deeltijd-ww heeft gehad. Volgende maand komt hij met een voorstel. Tot dan wil hij er niets over zeggen. "Anders denk ik dat we de discussie te zeer verbrokkelen", zei Donner.

De deeltijd-ww werd vorig voorjaar ingevoerd om te voorkomen dat bedrijven vanwege de crisis mensen zouden ontslaan, terwijl zij die niet veel later weer nodig zouden hebben.

Toekomst deeltijd-ww nog ongewis