Celstraf voor schietende Ajacieden in Feyenoordcafé

Twee Ajaxfans die in augustus in een café met Feyenoordsupporters schoten losten zijn vandaag veroordeeld tot straffen tot vijftien maanden cel. De rechtbank Rotterdam legde lagere straffen op dan geëist, omdat het verschillende tenlastegelegde feiten niet bewezen acht.

Tegen Rick H. (26) uit Amsterdam eiste het Openbaar Ministerie twee weken geleden twee jaar onvoorwaardelijke celstraf. De rechtbank heeft hem vijftien maanden cel opgelegd. Tegen Daan van der E. (26) werd zeven maanden cel geëist. Hij kreeg 118 dagen cel opgelegd, waardoor hij vandaag weer op vrije voeten kwam.

Van der E. is volgens de rechter schuldig aan vuurwapenbezit en vernieling. Rick H. werd veroordeeld voor onder meer bedreiging, vernieling en vuurwapenbezit.

De schietpartij vond 7 augustus vorig jaar plaats in het café aan de Beijerlandselaan in Rotterdam. Ze schoten op een spiegel in café 't Kruispunt. Bij het incident werd niemand geraakt.

Beide verdachten zijn geen onbekenden van politie en justitie. Toen ze de schoten losten in het café, was H. net een maand vrij. Hij was eerder veroordeeld tot zes jaar cel voor een gewelddadige roofoverval. Van der E. heeft twee jaar in de cel gezeten omdat hij een groep Ajaxfans leidde die in 2006 met veel geweld het supportershonk van ADO Den Haag binnenviel, supporters mishandelde en brandstichtte.