Commando's bevrijden schip van piraten

Deense commando's zijn vandaag aan boord gegaan van een schip dat even daarvoor geënterd was door gewapende Somalische piraten. De troepen hebben de 25 bemanningsleden bevrijd. Dat heeft een woordvoerder van de Europese zeemacht, John Harbour, gezegd.

Het is volgens Harbour de eerste keer dat een marineschip heeft ingegrepen op het moment dat piraten een kaping uitvoerden. De 'Ariella', die vaart onder de vlag van Antigua en Barbuda, zond vandaag noodsignalen uit, zegt Harbour. Speciale eenheden wisten het schip te naderen en de bemanning te bevrijden.

De Deense militairen zetten de zoektocht naar de piraten vervolgens in gang.

Normaal gesproken grijpen marineschepen niet in bij kapingen vanwege het risico dat de bemanning verwond of gedood wordt. In dit geval was het mogelijk omdat het schip geregistreerd stond bij de autoriteiten, een aanbevolen route voer en onderdeel van een konvooi vormde. Een helikopter kon daardoor binnen dertig minuten aanwezig zijn, zei Harbour.

Piraterij is een van de weinige manieren om geld te verdienen in Somalië, een land dat door armoede, droogte en een burgeroorlog wordt verscheurd.