'Te weinig investeringen in groene energie'

De energiebedrijven doen er lang niet genoeg aan om de Nederlandse doelstelling te behalen om ervoor te zorgen dat het aandeel duurzame energie in het totale energiegebruik in 2020 twintig procent is. De bedrijven komen ongeveer op de helft uit, zo meldt de Volkskrant na een inventarisatie van de huidige investeringsplannen van de bedrijven.

De doelstellingen zouden vooral moeten worden behaald door investeringen in duurzame elektriciteit. Daarvoor moet in het binnenland 35 procent van de elektriciteit uit groene bronnen komen. Dat is nu nog acht procent. Uit de inventarisatie zou echter blijken dat slechts de helft van de 35 procent haalbaar is.

Een woordvoerder van het Duitse energieconcern Eon stelt in de krant dat het Nederlandse subsidieklimaat voor groene energie niet aantrekkelijk genoeg is. Ook de federatie van energiebedrijven EnergieNed geeft aan dat er te weinig subsidie is en dat er te weinig locaties zijn voor windmolens.

Directeur van milieuadviesbureau CE Delft denkt echter dat de doelstelling alleen wordt behaald, als deze wettelijk wordt verankerd. "Alleen door een oplopend aandeel groene stroom verplicht te stellen, halen we die 35 procent duurzame elektriciteit in 2020."