Van Marwijk: "Oranje heeft progressie geboekt"

Bondscoach Bert van Marwijk is tevreden over de prestaties van het Nederlands elftal in 2009. Tegenover OnsOranje.nl zei hij dat het elftal progressie heeft geboekt.

"Zelfs een leek kan zien dat er vooruitgang is gerealiseerd," zei Van Marwijk die zich met acht overwinningen uit acht wedstrijden eenvoudig met Oranje plaatste voor het WK in Zuid-Afrika. "Ik vind het niet honderd procent goed, maar met zulke cijfers mag je tevreden zijn."

Hij vindt dat het spel beter is geworden. "Ik probeer het team stabieler te maken, waardoor je als blok beter verdedigt. Ik houd van creativiteit. Dat moet je altijd in een team stoppen, maar als je écht iets wilt bereiken, moet je beginnen met goed verdedigen. Dan gaat het om snel omschakelen en snel weer goed staan. Ook de aanvallers hebben daarin een taak. Dat zit er redelijk in. Als die verbetering er is, komt er meer rust in de ploeg. Er is vertrouwen. 'Die goal maken we toch wel een keer,' denken we. En lukt dit een keer niet, dan niet. Wat er nog beter kan? Alles."

Van Marwijk waarschuwt wel voor te veel euforie. Hij wil dat iedereen met beide benen op de grond blijft staan. "Het is bij ons niet zo snel goed, maar als het goed gaat, gaan we naast onze schoenen lopen. Dan zijn we snel weer thuis. Na een overwinning volgt een volgende wedstrijd. Dat prent ik mijn spelers in. We kunnen van iedereen winnen, maar bij gebrek aan concentratie ook van iedereen verliezen. We moeten tijdens het WK onze focus behouden. Dan heb je er wat te zoeken."