Hockeyers: "Terug naar in de modder trainen"

In Spits reageren oud-internationals bij het hockey Jeroen Delmee, Bram Lomans en Jacques Brinkman op de verjonging in de Oranjeselectie en de prestaties van de mannen van bondscoach Michel van den Heuvel tijdens de Champions Trophy.

Oranje werd daar na de met 4-2 verloren troostfinale tegen Zuid-Korea 'slechts' vierde. Delmee vraagt zich af of talenten wel goed worden voorbereid op het grote werk. "Nederland ging de laatste jaren steeds met dezelfde selectie naar toernooien toe, er is niet of nauwelijks vernieuwing. Dit in tegenstelling tot Australië en Duitsland, die elk toernooi weer nieuwe jongens meenemen. Zij werken met veel grotere selecties van 25, 30 spelers."

De oud-aanvoerder van Oranje vindt dat Robbert Kemperman, Billy Bakker en Valentin Verga het goed hebben gedaan tijdens het toernooi in Melbourne. "Zij durven te hockeyen. Die verjonging is goed, van mij hadden er alleen nog wel meer jonge spelers mee gemogen."

Brinkman: "De jonge jongens hebben het echt niet zo heel goed gedaan in Melbourne. Ze worden niets voor niets vierde. Het resultaat is dat Van den Heuvel nu voor een onmogelijke keuze staat. Doorgaan met de verjonging of terugvallen op de oude garde."

Lomans vindt dat er over het algemeen veel te negatief gecoacht en getraind wordt. "Het voorkomen van fouten wordt zo belangrijk gemaakt waardoor spelen geen risico meer durven te nemen. Je ziet dat bijvoorbeeld aan een jongen als Floris Evers. Dat was een heel creatieve hockeyer, maar tegenwoordig durft hij nauwelijks meer een actie te maken."

Brinkman: "De Nederlandse internationals zijn met hun eigen autootjes en andere beloningen te veel in de watten gelegd. Wat mij betreft mogen ze terug naar de bossen om in de modder conditietraining te doen."

Lomans besluit: "Je moet gedurende het jaar veel meer experimenteren, maar niet op een WK. Daar moeten de beste spelers naar toe ongeacht hun leeftijd. Het is belachelijk om een WK als opbouwtoernooi te nemen. Na het WK heb je twee jaar de tijd om een team op te bouwen voor de Spelen. Dat is ruim voldoende."