Clement: "Voel me momenteel niet sterk"

Stef Clement verloor gisteren erg veel tijd. De renner, die in dienst van Rabobank rijdt, gaf meer dan 23 minuten toe op dagwinnaar Brice Feillu. Het lijkt er dan ook op dat de Nederlander zijn vorm kwijt is.

"Ik voel me momenteel gewoon niet sterk," was het antwoord van Clement. "Daar heb ik al dagen last van. Een bergetappe als vandaag is er dan teveel aan. Het is wachten op beterschap. Naar de oorzaak is het gissen. Ik ben niet ziek en niet geblesseerd. Het is zuur dat dit in de Tour moet gebeuren."

Er wordt inmiddels steeds meer kritiek op het selectiebeleid bij Rabobank geuit. Veel renners pieken al voor aanvang van de Tour de France, maar als het dan zo ver is, gebeurt er niets. Zo kende Clement een erg goede Dauphiné Libéré. "Het hele seizoen heb ik nog geen zwak moment gehad. Het is het onpeilbare van vorm, Ik voel me de hele Tour al niet sterk. Ja, ook in de etappe waarin ik in een ontsnapping mee was, had ik geen sterke benen. Maar toen liet ik me meeslepen in de flow van de ontsnapping. Maar ik moet nu niet bij de pakken gaan neerzitten en een ommekeer afdwingen met hard werk."

Toch ging het gisteren wel beter met Rabobank, die in de eerste week vooral passief reed. "Mooi hè? We winnen niet, maar we zijn wel weer onder de mensen met drie man vooraan op de slotklim. Dit hadden we wel nodig. Vandaag laten we ook weer zien dat we er nog zijn. Dat zijn belangrijke momenten voor de ploeg om moraal uit te putten. Ik moet nu proberen mee te glijden in die opwaartse spiraal."

Clement gaf in elk geval toe geen gekke dingen te hebben gedaan, nadat de Dauphiné Libéré achter de rug was. Toch lijkt de Nederlander op dit moment geen kracht meer in zijn benen te hebben. "Tsja, de bergen gaan nu even niet lekker. Vandaag 23 minuten. Dat had ik me ook anders voorgesteld. Maar als je voelt dat het niet gaat, moet je de club laten gaan. Het heeft geen enkele zin om hier te blijven spartelen, terwijl de ploeg mijn energie de komende dagen misschien nog hard nodig heeft. Of ik dan op elf minuten of op 23 minuten binnen kom, maakt ook niet zoveel meer uit."