[WRC] Voortuitblik seizoen 2008

Het nieuwe jaar is begonnen, de WRC fans weten dan hoe laat het is. Het nieuwe WRC seizoen zal dan spoedig van start gaan met de beroemde Monte Carlo rally. Dit jaar zal deze verreden worden in het weekend van 24 januari. Om alvast in de stemming te komen blikken we vooruit op het komende seizoen, de teams en de rijders die hun auto's dit jaar weer over de specials gaan sturen.

De afgelopen vier jaar was het World Rally Championship voor coureurs een prooi voor Sebastien Loeb en zijn Citroën (3x Xsara WRC, 1x C4 WRC). Het lukte het team van Citroën de laatste twee jaar echter niet om het constructeurskampioenschap naar zich toe te trekken, dat deed het team van Ford met kopman Marcus Grönholm. De Fin is nu met pensioen gegaan en het zal dus de vraag zijn of Ford dit jaar weer een kampioenschap kan pakken. Daarnaast zullen alle coureurs natuurlijk van plan zijn om de titel bij de rijders niet voor het vijfde jaar op rij naar Loeb te laten gaan en daarmee de eerste rijder te worden die vijf maal de WRC titel pakt.

Hieronder zal in het kort even iets worden gezegd over de belangrijkste teams en de coureurs die in 2008 voor ze uitkomen:

Citroën Total World Rally Team
Citroën zal dit jaar uitkomen met hun rijdersduo van het afgelopen jaar. Sebastien Loeb/Daniël Elena en Dani Sordo/Marc Marti. Men zal aan de start verschijnen met de succesvolle C4 WRC die vorig jaar debuteerde. Het belangrijkste doel van het team zal, naast het prolongeren van de rijderstitel, het na twee jaar binnenslepen van de constructeurstitel worden.

BP-Ford Abu Dhabi World Rally Team
Ford komt dit jaar met een erg jong team aan de start. Mikko Hirvonen, de tweede man van het team de afgelopen twee jaar, is na het stoppen van Grönholm gepromoveerd tot eerste rijder. Als tweede rijder zal ook een jonge Fin voor het team gaan rijden, Jari-Matti Latvala. De twee zullen worden bijgestaan door hun navigatoren Jarmo Lehtinen en Miikka Anttila.

Subaru World Rally Team
Na een teleurstellend seizoen in 2007 zal het team van Subaru dit jaar beter af willen sluiten. Het team komt dit jaar dan ook met een nieuwe auto, deze zal echter pas halverwege het seizoen gaan debuteren. Men zal dus nog beginnen met de auto van vorig seizoen, gezien de prestaties die men hiermee neer heeft gezet zullen de coureurs Petter Solberg en Chris Atkinson de nieuwe auto liever vroeg dan laat zien verschijnen.

Het laatste fabrieksteam wat meedoet in het WRC 2008 is meteen ook een nieuw team: het Suzuki World Rally Team
Suzuki is al een aantal jaren actief in het junior WRC. Dit jaar zullen ze voor het eerst een volledig seizoen mee gaan draaien in het WRC met hun SX4 WRC. Suzuki gaat in dit seizoen gebruik maken van een oude bekende voor vele WRC volgers: Toni Gardemeister en de kampioen van het junior WRC 2007: Per Gunnar Andersson.

Hoe het seizoen gaat verlopen weet natuurlijk niemand, maar gezien de verhoudingen tussen de teams kan het wel weer een interessant seizoen worden na de jaren van Schumacheriaanse superioriteit van Loeb. Citroën en Ford zullen waarschijnlijk de topteams zijn die voor de kampioenschappen gaan strijden. Subaru zal de outsider zijn dit jaar, helemaal met de introductie van hun nieuwe Impreza. Wat betreft de prestaties van het team van Suzuki is het afwachten. Het gaat hun eerste jaar worden en ondanks de ervaring in het junior WRC is de verwachting dat dit vooral nog een opbouwend jaar gaat worden.