Boonen: "Strijd om groen had klaar moeten zijn"

Gisteren kreeg Tom Boonen de uitgelezen mogelijkheid om zijn voorsprong in klassement om de groene trui optimaal te vergroten. Concurrenten Erik Zabel en Thor Hushovd zaten niet bij de eerste groep en konden dus geen punten vergaren, Boonen kon op de meet 35 punten pakken.

Het liep echter anders voor de Quickstep-renner. Het parcours bevatte op 800 meter een met hekken afgezette rotonde. Enkele renners kwam met de hekken in aanraking of werd op een andere manier afgeremd. Zo ook Boonen, Julian Dean (ploeggenoot van Hushovd) was de schuldige. "Ik heb vandaag niet eens gespurt. Julian Dean verknalde hier alles voor mij. Op 800 meter van het einde ging hij veel te hard die rotonde in", zo verklaarde Boonen. "Dat kon nooit goed aflopen. Ik zat links van hem. Er zat niets anders op dan voet aan de grond te zetten. Uit het klikpedaal. Dan kan je het schudden natuurlijk. Voor hetzelfde geld vloog ik ook in de afrastering, en kon ik met een gebroken sleutelbeen naar huis vliegen. Zo stom."

Boonen besefte dat hij een optimale kans had laten liggen en nu moet blijven sprinten tot het peloton in Parijs arriveert. "Het was een mooie dag, maar de finish was niet zo mooi. Ik had vandaag heel goede benen. Ik ging voor een tweede dagzege. Ach, de strijd om het groen had hier afgelopen moeten zijn. Nu moet ik blijven sprinten tot Parijs. Een strontdag dus, en morgen (vandaag) komt er nog zo eentje aan die met een col van tweede categorie op het einde nog gevaarlijk wordt voor mij. Zonde. Zo'n kans als vandaag dient zich in de Tour uiterst weinig aan. Maar toch kon het veel slechter," aldus een teleurgestelde Boonen.