[EK-21] Italië alsnog naar de Spelen

Italië is er in geslaagd om zich via de achterdeur te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2008. Na 120 minuten voetbal stond er in het duel tegen Jong Portugal nog altijd 0-0 op het scorebord. De strafschoppen die hierop volgden werden door de Italianen beter genomen.

Vanwege het feit dat Jong Engeland zich bij de laatste vier van het Europees kampioenschap onder de 21 jaar wist te plaatsen, waren er voor de Portugezen en Italianen nog een ticket voor Peking beschikbaar. Deze twee landen eindigden in eerste instantie als derde in de groepen.

Jong Italië mocht de kaartjes voor de Spelen uiteindelijk bestellen. Na negen strafschoppen was de ploeg niet meer te achterhalen voor de Portugezen. Graziano Pellé was verantwoordelijk voor de winnende treffer.

In de Nijmeegse Goffert lieten de twee ploegen zien dat het ticket voor de Olympische Spelen niet als troostprijs werd gezien. De wil was er wel, maar dat gold ook voor de angst om te verliezen. Bovendien liet de uitvoering vaak te wensen over en ook het eigen belang vond men regelmatig belangrijker dan het teambelang.

Ook het wisselbeleid stond in contrast met de aanvallende onmacht. Zo haalde de bondscoach van de Italianen, Pierluigi Casiraghi, aanvaller Giampaolo Pazzini uit het veld. Zijn collega aan Portugese zijde deed hetzelfde door Ricardo Vaz Te naar de kant te halen. Toch veranderde dit nauwelijks wat aan het spelbeeld. Een kwartier voor tijd leek dit evenwicht toch verstoord te worden. Giuseppe Rossi was hier de verantwoordelijke speler voor.

De spits van Jong Italië had al een gele kaart op zak, maar uitte toch commentaar richting de leiding van de wedstrijd. Stephane Lannoy, arbiter van het duel, was erg precies en toonde Rossi zijn tweede gele kaart. Hierdoor was de wedstrijd voor hem ten einde.

Jong Portugal leek zijn kansen te ruiken, aangezien de Italiaanse ploeg met een man minder op het veld stond. Toch slaagde de Portugezen er in de verlenging pas in om de druk serieus op te voeren. Dit resulteerde uiteindelijk in een grote kans voor Yannick Djaló, maar hij kwam niet tot scoren. Een strafschoppenserie moest de doorslag geven. Hierin was Jong Italië de betere ploeg.

Submitter: Leso_Varen Bron: VI