Wind grote winnaar op NK roeien

Tijdens de Olympische Spelen van Athene waren ze er bang voor, en afgelopen zomer op het Wereldkampioenschap te Eton bleek al hoe funest een flink zuchtje wind is. De Amsterdamse Bosbaan, thuisbasis van het Nederlandse roeien, werd zondag geteisterd door de wind, en de geselende halen van de top van roeiend Nederland.

Voor het eerst dit jaar worden de Nationale Kampioenschappen roeien niet gehouden in één weekend, en wordt daarmee een overvol tijdschema of onderbezette velden voorkomen. De Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) besloot een NK Kleine Nummers (voor skiff en twee-zonder) en een NK Grote Nummers (al het andere) te organiseren. Toneel voor het NK Klein was de eerste échte wedstrijd: de Boekel de Nerée Regatta op 28 en 29 april. Gezien de harde wind (tegen) beloofde het een boeiende pot te worden: de sterksten zegevieren dan niet noodzakelijk, maar wel diegenen die het beste met de omstandigheden om kunnen gaan. De handigsten dus eigenlijk, en dat zijn (meestal) de betere roeiers.

Zwaar
Mark Emke, coach van de nationale zware mannenselectie, haastte zich echter na de finales te zeggen dat het een 'boeienpot' was geweest. Met andere woorden: over het resultaat viel weinig te zeggen. Sommigen hadden inderdaad beter gepresteerd dan anderen, maar er was baanvoordeel, en om alles aan de hand van de prestaties op de Nationale Kampioenschappen (NK) te beslissen ging de gevierde coach wat te ver. Hij zag de favorieten, Gijs Vermeulen (Nereus) en Jan-Willem Gabriëls (Gyas), in 2004 nog beiden goed voor Olympisch zilver, verliezen van routinier Gerritjan Eggenkamp (Proteus-Eretes) en jonge hond Mitchel Steenman (Skadi). De Nereus/Gyas-combinatie kwam zelfs pas als vierde over de streep.

In de skiff (= eenmansboot) was de pas 24-jarige Sjoerd Hamburger favoriet. Hamburger werd twee jaar geleden wereldkampioen voor talenten (onder 23 jaar) en roeide verdienstelijk op de WK 2005 in Japan en 2006 in Engeland. Toch had de lange Friese roeier van Orca moeite met de omstandigheden: in de eerste 500 meter van de race verloor hij flink aan terrein op oude rot en Sydney 2000-medaillist Dirk Lippits. Hamburger trok zijn achterstand echter weer recht, en won uiteindelijk met een flinke voorsprong. Tweede werd Lippits, verrassende derde werd de relatief onervaren Michiel Oosterwijk van het Groningse Aegir.

Licht
In het lichte veld waren er twee verrassingen. De roeiers (maximaal 72,5 kg en twee-zonders samen gemiddeld 70 kg) van bondscoach Susannah Chayes werden verrast door de fabuleuze eindsprint van de 18-jarige eeneïige tweeling Tycho en Vincent Muda. De Proteus/Skoll-combinatie van Arnoud Greidanus en Wolter Blankert moest daardoor genoegen nemen met de derde stek, Roeland Lievens en Paul Drewes (Proteus/Gyas) konden de ontketende broertjes net voor blijven en werden nationaal kampioen.

Bij de lichte skiff zegevierde favoriet Jaap Schouten (Njord). Drie weken geleden won Schouten ook al de Skiffhead, een achtervolgingsrace op de Amstel in Amsterdam, en roeide daarbij zelfs sneller dan eerdergenoemde, sterkere Hamburger. Opzienbarend genoeg gebeurde dat zondag ook: lichte roeiers bezitten minder vermogen dan zware roeiers en hebben het daarom moeilijk met wind tegen. Schouten werd in zijn race nauwelijks bedreigd door naaste concurrenten Alwin Snijders en Tim Heijbrock, die respectievelijk derde en tweede werden.

Dames
In het zware damesveld roeiden de roeisters van de sinds dit jaar weer aangestelde bondscoach René Mijnders vooraan. In de twee-zonder wonnen Sarah Siegelaar en Annemiek de Haan (Nereus/Skoll), vorig jaar ook al actief in de twee op het WK. Op de tweede plaats eindigden Femke Dekker en Roline Repelaer van Driel (Nereus/Triton), gevolgd door Marlies Smulders en Laura Posthuma (Skoll/Nereus).
Het zware skiff-veld werd gewonnen door de huidige wereldkampioene lichte skiff Marit van Eupen. Van Eupen, die bij gebrek aan een goede combipartner heeft geopteerd voor een plaatsje in de nationale (zware) damesacht won vrij gemakkelijk. Tweede werd verrassend Njord-skiffeuze Jenny van Dobben de Bruin, gevolgd door haar verenigingsgenoot Marije van Amersfoort.

Lichte dames
Verrassende winnares was de vrij onbekende Annelies Labots van Okeanos, gevolgd door Julie Tabbers (Skoll), en de weer begonnen Kirsten van der Kolk (Nereus). Van der Kolk won in 2004 nog de bronzen medaile in het enige Olympische nummer voor lichte vrouwen, de dubbeltwee. Ze was daarna gestopt, is moeder geworden, maar lijkt nu op de weg terug. Voor Marit van Eupen, die ook nog steeds hoopt op Peking, is dit wellicht geen tegenvaller.

voor meer uitslagen: zie de website van de wedstrijd.