Kramer opent WK tegen Wennemars

Sven Kramer begint het WK allround tegen Erben Wennemars. De Fries werd bij de loting voor de 500 meter gekoppeld aan zijn snelle TVM-teamgenoot. Beide Nederlanders ontmoeten elkaar in de laatste rit op die afstand.

Carl Verheijen is de eerste Nederlander die bij de 500 meter op het ijs komt. De stayer van TVM neemt het in de derde rit op tegen de Noor Henrik Christiansen. Wouter Olde Heuvel start in de zesde rit tegen de Fin Jarmo Valtonen. Drie ritten later komt Shani Davis op het ijs tegen de Canadees Steven Elm. In de tiende rit komen Enrico Fabris en Havard Bokko in actie.

Later op de dag werken de heren allrounders in Thialf ook de 5000 meter af. Op die afstand komt Kramer in de elfde rit in actie tegen de Noor Eskil Ervik. Het daaropvolgende paar bestaat uit de Amerikaan Shani Davis en Carl Verheijen. Enrico Fabris rijdt in de tiende rit tegen de Canadees Arne Dankers. Wennemars komt op de vijf kilometer al in het tweede paar in actie. Hij rijdt tegen de Zweed Johan Röjler.

De dames schaatsen vrijdag alleen de 500 meter. Ireen Wüst gaat op die afstand de strijd aan met haar concurrente Cindy Klassen. Marja Vis en Paulien van Deutekom rijden in rit zeven tegen elkaar, terwijl Renate Groenewold in het achtste paar Claudia Pechstein als tegenstandster heeft.