Duitsland verslaat zwak Ecuador

Duitsland heeft ook zijn derde WK-duel gewonnen. In een zonnig en sfeervol Olympiastadion rekende de drievoudig wereldkampioen af met Ecuador: 3-0. Beide landen waren sinds donderdag al zeker van de achtste finales.

Ecuador trad aan zonder het droomduo Carlos Tenorio/Agustin Delgado. Beide spitsen, verantwoordelijk voor tachtig procent van de productie, kregen rust. Boegbeeld Ivan Hurtado werd gespaard wegens een tegen Polen opgelopen gele kaart. Bij een nieuwe waarschuwing zou de captain het historische achtste finaleduel mislopen. Jürgen Klinsmann durfde het wél aan zijn op scherp staande aanvoerder Michael Ballack op te stellen. De oefenmeester liet het elftal van het duel tegen Polen (1-0) grotendeels intact; alleen Robert Huth was een nieuw gezicht bij de volksliederen. Huth verving de licht geblesseerde Christoph Metzelder.


Het Duitse publiek keek uit naar deze wedstrijd

Om de groep te winnen – en waarschijnlijk Engeland te ontlopen – volstond alleen een zege voor Duitsland. Met dat gegeven in het achterhoofd startte die Mannschaft fel. Al binnen vier minuten leverde het openingsoffensief succes op. Miroslav Klose passeerde Mora met een hard schot in de hoek. Het was het sluitstuk van een zeer mooie aanval, met hoofdrollen voor Schneider, Mertesacker en Schweinsteiger. Laatstgenoemde behield knap het overzicht door de bal terug te leggen op Klose.

Ecuador voelde nauwelijks aandrang om te reageren. De zo veelbejubelde Zuid-Amerikanen oogden ongeïnspireerd en voldaan na de kwalificatie. Borja en Kaviedes benaderen niet het niveau van Delgado en Tenorio. In plaats van de verzorgde opbouw koos La Tricolor vooral voor de lange bal. Af en toe voerde Duitsland het tempo op en ontstonden er mogelijkheden. Nadat Schneider en Klose hadden verzuimd de score naar een hoger niveau te tillen, kwam Duitsland even voor de onderbreking alsnog op 2-0. Een zeer intelligent steekpassje van Michael Ballack werd door Klose op waarde geschat. De aanvaller schudde twee verdedigers van zich af en passeerde Mora voor alweer z’n vierde WK-treffer.

Direct na de hervatting schrok het hele stadion op: een tackle van Valencia pijnigde Ballack. De spelverdeler kon het duel gewoon voortzetten en nam even later deel aan de festiviteiten naar aanleiding van de 3-0. Ecuador zocht vergeefs een weg naar voren en gaf daardoor veel ruimte weg. Schneider, opnieuw aardig op dreef, ontsnapte op rechts en bereikte de vrijstaande Podolski, die al glijdend doel trof.

Even leek een monsterscore in aantocht, maar Duitsland speelde na de 3-0 met de handrem erop. Het risicoloze rondtikken regeerde. Ecuador wist alleen (enig) gevaar te stichten via dodespelmomenten. Zo zeilde een vrije trap van Méndez maar net over. Lehmann hoefde nauwelijks in te grijpen gedurende de hele wedstrijd en dat veranderde niet in de slotfase. Duitsland werd door een matig Ecuador niet op de proef gesteld en zal het komend weekend tegen Zweden, Engeland of (wie weet) Trinidad en Tobago ongetwijfeld lastiger krijgen.


Opstellingen:

Ecuador: Mora, De La Cruz, Guagua, Espinoza, Ambrosi, Valencia ( 62. Lara), Ayoví ( 68. Urrutia), E. Tenorio, Méndez, Borja ( 46. Benitez), Kaviedes.

Duitsland: Lehmann, Friedrich, Huth, Mertesacker, Lahm, Schneider ( 73. Asamoah), Frings ( 66. Borowski), Ballack, Schweinsteiger, Klose ( 66. Neuville), Podolski


Wedstrijdverloop:

Ecuador 0 – 3 Duitsland

4’ Klose 0-1
44’ Klose 0-2
57’ Podolski 0-3

51’ Valencia (ECU)
75’ Borowski (DUI)

Arbiter: Ivanov

Toeschouwers: 72.000

Submitter:  Bron: FOK!