Zweden in slotfase langs Paraguay

Zweden heeft Paraguay verslagen in haar tweede groepsduel: 1-0. Fredrik Ljungberg kroonde zich twee minuten voor tijd tot matchwinnaar. Paraguay ligt eruit.

Bondscoach Lars Lagerbäck van Zweden veranderde zijn basiselftal van de openingswedstrijd tegen Trinidad en Tobago (0-0) op twee plekken. Doelman Andreas Isaksson maakte zijn rentree na een lichte hersenschudding en loste Rami Shaaban af. Verder mocht spelmaker Kim Källström opdraven ten faveure van Anders Svensson. Ook Paraguay verscheen met een nieuw gezicht onder de lat in de persoon van Aldo Bobadilla, die de geblesseerde Justo Villar verving. Achterin keerde Delio Toledo niet meer terug wegens een kwetsuur. NEC’er Edgar Barreto diende zich opnieuw te schikken in een reserverol, maar mocht wel invallen.

Zweden startte vol goede bedoelingen in het Olympiastadion van Berlijn. Ljungberg en Wilhelmsson bezorgden de Paraguayaanse defensie handenvol werk met venijnige versnellingen. Källström gaf meermaals blijk van zijn creativiteit en wist vaak openingen te forceren. Het was ook Källström die in deze fase met een vlammend schot voor het grootste gevaar zorgde. Na ongeveer twintig minuten verflauwde de Zweedse druk. Caceres en Gamarra hoefden niet meer elke bal naar voren te jagen, zodat een opbouw van achteruit mogelijk was. Santa Cruz profileerde zich meer dan in het duel tegen Engeland en rondom hem heen zoemde Valdez als een vervaarlijke bij.

Hoewel la Albirroja langzaamaan het initiatief grepen, wist de ploeg van Ruiz niet tot kansen te komen. Zweden gokte, al dan niet noodgedwongen, op de counter en bereikte maar moeizaam de frontlinie: Ibrahimovic en Larsson moesten zich te vaak laten zakken. Zlatan kreeg even voor rust een redelijke kans; doelman Bobadilla keerde zijn slappe schuiver. Feitelijk was deze poging, naast de inzet van Källström, de enige mogelijkheid in de eerste helft, of een schampkopbal van Lucic moet hiertoe worden meegerekend. Vaak ontbrak het gedurende de eindfase aan de noodzakelijke nauwkeurigheid.

De ietwat tegenvallende Ibrahimovic keerde niet meer terug voor het tweede bedrijf: Markus Allbäck verving de voormalige Ajacied. Een ziedend tempo karakteriseerde de periode na de hervatting. Dit heen-en-weer voetbal kwam de accuratesse niet ten goede. Na onzichtbare eerste schreden, gaf Allbäck rond het uur ondubbelzinnig blijk van zijn aanwezigheid. De invaller werd eerst in zeer kansrijke positie (ten onrechte) teruggefloten voor buitenspel. Nog geen minuut daarna klapte de buitenspelval van Paraguay opnieuw te laat dicht. Nu mocht Allbäck wel z’n kans gaan, maar zag hij zijn lobje majestueus van de lijn worden gehaald door Caniza. Deze mogelijkheden ontstonden overigens na een lange bal van achteruit, een middel waarvan beide teams steeds vaker gebruikmaakten.


Markus Allbäck weet net niet een doelpunt te maken

Om de induttende aanval van nieuw leven te voorzien haalde Ruiz boegbeeld Santa Cruz naar de kant. Paraguay leek zich echter tevreden te stellen met een remise, terwijl de Scandinaviërs amechtig nog iets probeerden af te dwingen. Twee minuten voor tijd viel dan toch de treffer: na voorbereidend werk van Elmander (die sterk inviel) en Allbäck kopte Ljungberg tegendraads binnen. Zweden heeft de situatie nu geheel in eigen hand: een gelijkspel tegen het al geplaatste Engeland betekent de doorgang. Mocht Zweden verliezen, dan maakt Trinidad en Tobago nog een kans. Voor Paraguay is elke hoop op de laatste zestien vervlogen.

Opstellingen:

Zweden: Isaksson, Alexandersson, Mellberg, Lucic, Edman, Wilhelmsson ( 68. Jonson), Linderoth, Källström ( 86. Elmander), Ljungberg, Ibrahimovic ( 46. Allbäck), Larsson.

Paraguay: Bobadilla, Caniza, Gamarra, Caceres, Nuñez, Bonet ( 81. Barreto), Acuña, Parades, Riveros ( 62. Dos Santos), Valdez, Santa Cruz ( 63. Lopez).


Wedstrijdverloop:

Zweden 1 – 0 Paraguay

88’ Ljungberg 1-0

3’ Caniza (PAR)
14’ Linderoth (ZWE)
48’ Lucic (ZWE)
51’ Acuña (PAR)
60’ Allbäck (ZWE)
74’ Paredes (PAR)
85’ Barreto (PAR)

Arbiter: Michel (Slw)

Toeschouwers: 66.000


Stand groep B:

#AP+-
1.Engeland**2630
2.Zweden2410
3.Trinidad en Tobago2102
4.Paraguay2002

Submitter:  Bron: FOK!