Hinault laakt concurrenten Armstrong

Bernard Hinault hekelt het passieve koersen van de concurrenten van Lance Armstrong. ‘Le Blaireau’ is vooral gefrustreerd door de tactiek van T-Mobile.

Zelfs de moedige aanval van Vinokourov van gisteren kon de vijfvoudig Tourwinnaar niet bekoren: ”Natuurlijk moet je Armstrong aanvallen, maar niet aan het eind van een etappe. Je kunt onmogelijk de Tour winnen door vijf of tien seconden te pakken in de laatste kilometer. Die actie van Vinokourov was alleen nuttig om uit de chaotische toestand van het peloton te komen.”

Hinault raadt manager Walter Godefroot van T-Mobile aan een compleet andere tactiek te voeren dan de afgelopen jaren: ”De drie kopmannen van die ploeg (Klden, Ullrich en Vinokourov) moeten Armstrong zo vaak mogelijk attaqueren, zodat hij gesoleerd raakt. Individueel kunnen ze de Tour nooit winnen, bundel dus je krachten. Desnoods vallen ze alledrie tegelijk aan, dat is aan hun manager.”

Wat de laatste Franse Tourwinnaar ook ergert is het gebrek aan ambities van Armstrongs uitdagers: ”Het irriteert me mateloos wanneer ik kopmannen hoor roepen dat ze voor een plaats bij de eerste vijf of tien gaan. Een kopman moet hier komen om te winnen of anders thuisblijven. Ook al verlies je veertig minuten door een aanval, dan kun je naderhand in ieder geval zeggen dat je hebt geprobeerd Armstrong te bedreigen.”