Advocaat bijt van zich af

In het blad De voetbaltrainer heeft Dick Advocaat getracht zijn criticasters de mond te snoeren. Met name de media moest het ontgelden.

Advocaat vindt dat hij vanaf het begin van zijn bondscoachschap niet genoeg krediet van de media heeft gekregen. Vooral bij de Telegraaf en Voetbal International voelde hij aan dat ze liever iemand van generatie '88 met lijnen naar Cruijff als bondscoach hadden gezien.

Advocaat gebruikte sterke bewoordingen over de media: "De hele mediahetze tegen mijn persoon kende in Portugal een climax, maar eigenlijk heb ik in die twee jaar nooit enige krediet gehad. Weet je wanneer ik dat al voor de eerste keer voelde? Tijdens mijn presentatie."

Van Gaal en Cruijff konden met hun analyses nog door de beugel, maar Ronald Koeman is volgens Advocaat te ver gegaan: "Kijk als je weken op kosten van een tv-zender samen met je gezin in de duurste hotels mag vertoeven en ook nog eens een riante vergoeding krijgt, voel je je als trainer al snel verplicht om prikkelende uitspraken te doen. Ik vind dat je je als coach niet in die situatie moet laten manoeuvreren. Ook al streelt dat je ego en dat van je vrouw zo erg, zeker als zij ook nog in hetzelfde programma mag verschijnen."

Dat Frank de Boer na het EK ook nog kritiek uitte heeft Advbocaat flink geraakt: "Dat heeft me meer geraakt dan welke opmerking in een tv-programma dan ook. Ik ben de coach geweest die altijd achter Frank is blijven staan. Ook toen heel Nederland hem uitkotste en eiste dat hij uit de Oranje-selectie zou verdwijnen. En dan spuit diezelfde speler na afloop als eerste vanuit de groep kritiek op zijn coach"