Uitslag 15de etappe Tour de France

De 15de etappe van vandaag stond in het teken van het duivelsverbond tussen CSC en US Postal. Uiteindelijk wist Lance Armstrong de rit te winnen.

Voor de eerste keer werd er deze etappe niet vanuit de start gedemarreerd, maar werd er even gewacht tot na het vijfkilometerpunt. Daarna ging het echter goed los. De Rabobank-renners sprongen met ontsnappingen mee, maar toen de slag van de dag leek te zijn gevallen zaten de Rabo’s niet mee.

Om de kopgroep terug te halen ging de volledige Rabobank-ploeg op kop rijden. Mede door het werk van de Rabo’s werd na het eerste bergje van de derde categorie de kopgroep teruggehaald. In de beslissinde kopgroep die vervolgens ontstond was wel een Rabobank-renner vertegenwoordigd.

De groet kopgroep valt op de verschillende beklimmingen uiteen in veel verschillende groepjes. Vooraan vormen Virenque en Ramussen de constante factor. In het peloton gaat de T-Mobile-ploeg rijden en rijdt het peloton uit elkaar. Vervolgens springt Ullrich weg. Armstrong blijft zitten en vertrouwt op zijn teamgenoten.

Ullrich krijgt een minuut voorsprong, maar vanuit een van de kopgroepjes laat Voigt zich terugvallen om namens CSC zijn kopman Basso, maar daarmee ook Armstrong te gaan helpen. Gezamenlijk rijden CSC en US Postal het gat naar Ullrich dicht.

Leipheimer ging op de één na laatste beklimming, van de tweede categorie, in de aanval. Hij pakte Virenque en Rasmussen op, waarna Rasmussen al snel moest lossen. In het groepje met Armstrong knapten wederom de CSC-renners het werk op. Leipheimer en Virenque werden teruggehaald en gezamenlijk reed de voorste groep van nog maar acht man naar de top.

Op de laatste beklimming bleven er van die groep vijf man over, Basso, Armstrong, Klöden, Ullrich en Leipheimer. In de sprint voor de eindoverwinning was Armstrong, die de hele dag nog niets had hoeven doen, de snelste voor Basso en Ullrich.

Uitslag:
1. Lance Armstrong (VS) 4.40.30
2. Ivan Basso (Ita) z.t.
3. Jan Ullrich (Dui) + 0.03
4. Andréas Klöden (Dui) + 0.06
5. Levi Leipheimer (VS) + 0.13
6. Richard Virenque (Fra) + 0.48
7. Michael Rasmussen (Den) + 0.49
8. José Azevedo (Por) + 0.53
9. Jens Voigt (Dui) + 1.04
10. Carlos Sastre (Spa) + 1.24
11. Laurent Brochard (Fra) + 1.58
12. Marius Sabaliauskas (Lit) + 2.02
13. Oscar Pereiro Sio (Spa) + 2.10
14. Christophe Moreau (Fra) + 2.11
15. Gilberto Simoni (Ita) + 2.13
16. Georg Totschnig (Oos) z.t.
17. Francisco Mancebo (Spa) z.t.
18. Pietro Caucchioli (Ita) z.t.
19. Marcos Serrano (Spa) z.t.
20. Iker Camano (Spa) + 2.24

Klassement:
1. Lance Armstrong (VS) 67.13.43
2. Ivan Basso (Ita) + 1.25
3. Andreas Klöden (Dui) + 3.22
4. Francisco Mancebo (Spa) + 5.39
5. Jan Ullrich (Dui) + 6.54