Verdachte piloot was eerder marinevlieger

De Nederlands-Argentijnse verkeersvlieger Julio P., die door de Argentijnse justitie wordt verdacht van verantwoordelijkheid voor politiek geïnspireerde misdaden tijdens de militaire dictatuur (1976-1983), was in die periode marinevlieger en gestationeerd op een beruchte instelling, de ESMA.

Dat was de technische hogeschool van de marine in Buenos Aires. Dit meldden Spaanse media vandaag. P. werd gisteren kort voor de terugreis naar Nederland uit zijn Transavia-vliegtuig gehaald door een speciale eenheid van de Spaanse politie.

De inmiddels 57-jarige P. is volgens meldingen van het Spaanse persbureau Europapress op bevel van de rechter in voorlopige hechtenis genomen. Hij zit vast in de gevangenis van Picassent ten zuidwesten van Valencia.

De Argentijnse justitie wil volgens de Spaanse justitie zijn uitlevering omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de martelingen en verdwijningen in de ESMA.

De ESMA is berucht geworden omdat er veel vermeende tegenstanders van de militaire regering in verdwenen en nooit meer werden gezien. Van de vele slachtoffers die er tijdens het regime werden gemarteld en om het leven gebracht, zouden waarschijnlijk meer dan duizend personen gedrogeerd en vanuit vliegtuigen boven zee zijn uitgeworpen.

De Argentijnse justitie onderzoekt onder meer deze 'vuelos de la muerte' (vluchten des doods). P. wordt gezocht in verband met vier Argentijnse strafrechtelijke onderzoeken naar de vluchten die destijds door de marine werden uitgevoerd.


Argentijnse marinevlieger Julio P. Argentijnse verkeersvlieger Julio P.  (foto: ANP)